Kind van 9 •   

“Doe niet zo gek mama”. “Niemand begrijpt mij”.

Zomaar wat uitspraken die je waarschijnlijk wel herkent van je 9-jarige dochter. Het lijkt wel of hun lieve, fantasierijke meisje van de één op de andere dag is veranderd in een boze, brutale meid.

” Mijn dochter zit al vroeg in de pubertijd”

Dit hoor ik, als mama van een 9-jarige dochter, regelmatig zeggen door moeders met meiden in dezelfde leeftijd. Toch is het niet zo dat je dochter al in de pubertijd is beland. Wél verandert er in de leeftijd van 8-10 jaar ontzettend veel voor jouw kleine, grote meid.

Jouw dochter zit in de overgangsfase van kind naar puber en ontwikkelt haar eigen ik.
Deze fase wordt ook wel de ‘val uit het paradijs’ genoemd. Als ouder zijnde sta je niet meer op een voetstuk. Jouw dochter gaat op zoek naar eigen antwoorden en neemt niet meer alles wat jij zegt voor waarheid aan. De wereld wordt groter, omdat kinderen in de 9-jaars fase beter in staat zijn om onderscheid te maken tussen fantasie en werkelijkheid. Het magisch denken van eenhoorns en regenbogen verandert in de harde alledaagse realiteit. Het is de fase van voelen. Waar hoor ik bij? Wat is mijn plek in de groep?

Deze struggles zie je mogelijk ook bij jouw dochter: “Ik doe het toch nooit goed”, “Ik krijg altijd de schuld”, “Jullie vinden mijn zusje veel liever”. Zomaar wat uitspraken die heel normaal zijn in deze leeftijdsfase, maar die jou als ouder enorm aan het twijfelen kunnen brengen. Het is fijn om je als ouder te realiseren dat dit heel normaal is, omdat je dochter nou eenmaal 9 is.

Verboden toegang voor ouders

Waarschijnlijk herken je de bordjes wel op de deur van je dochter.
Ze heeft behoefte aan meer ruimte en wil haar eigen gang kunnen gaan. Aan de andere kant kan ze juist weer heel erg de behoefte hebben om dicht bij jou te zijn. Zo kan ze het heel spannend vinden om alleen thuis te zijn en kunnen oude angsten weer terugkomen. Ineens wil ze weer met een nachtlampje aan slapen en is ze bang voor monsters onder haar bed.
Enerzijds heeft ze de angst om alleen te zijn en anderzijds heeft ze juist de behoefte om alleen te zijn. Niet zo gek dus, dat dit voor jou als ouder, maar ook voor je dochter een hele ingewikkelde periode is.

Resultaat

Na de workshop heb je meer kennis en inzicht gekregen over de gevoels- en denkwereld van het negenjarige kind. Dit zorgt ervoor dat je jouw dochter meer begrijpt en je beter in staat bent om je in haar te verplaatsen. Door ervaringen te delen met andere mama’s wordt er herkenning en erkenning gecreëerd, waardoor jij als mama minder gaat twijfelen aan jezelf.
Doordat de groep klein is, wordt er voldoende ruimte en veiligheid geboden om ervaringen uit te wisselen met andere mama’s.  

Praktische informatie


Groepsgrootte:
minimaal 4 en maximaal 10 mama’s.
Datum: dinsdagavond 25 oktober van 19:30 tot 21.30 uur.
Prijs:
€ 19,50. Dit bedrag is inclusief materialen, drinken, iets lekkers en btw.
Locatie: de workshop vindt plaats in mijn praktijkruimte in de bruisende binnenstad van Zwolle.
Aanvullend materiaal: h
et boek ‘Ik ben 9’ is een mooie aanvulling op de workshop. Je kunt dit boek samen lezen met je 9-jarige dochter, wat een mooie opening is voor goede gesprekken tussen jou en je dochter. Het boek kun je bestellen via de website: Boek ‘Ik ben 9’ direct bestellen – Meidencoach BaukeMeidencoach Bauke

De workshop ‘Ik ben 9′ voor 9-jarige meiden’ is een mooie aanvulling op deze workshop. Hierdoor kan jouw dochter zichzelf beter begrijpen en ziet ze in dat de gevoelens die ze ervaart en de uitspraken die ze doet heel normaal zijn voor haar leeftijd.

De training tot ‘Ik ben 9’ specialist heb ik gevolgd bij Bauke Borsboom. Tevens heb ik de training ‘Kind van 9-Expert’ van de Jutter Coaching afgerond.