april 13, 2022

Bij jouw thuis loopt zeker alles op rolletjes?

Deze vraag wordt mij vaker gesteld door andere moeders.
Ze zijn in de veronderstelling dat bij mij thuis alles vlekkeloos verloopt, omdat ik de nodige studies heb gedaan en nog steeds volg op het gebied van (kinder)coaching. Hierdoor zou ik vast wel weten hoe het moet.

Het tegendeel is waar. Althans in de praktijk. Vanuit de theorie weet ik heel goed hoe ik mijn kinderen het beste groot zou kunnen brengen. Maar…..opvoeden is geen trucje. Het is een proces van vallen en opstaan, ook bij ons thuis.
Kinderen laten feilloos zien waar wij als ouder nog wat te doen hebben. En dat is bij mijn meiden niet anders. Ook van mij wordt elke dag gevraagd dat ik meebeweeg met mijn meiden, met de buien en de fases waarin ze verkeren. Ook ik heb als moeder mijn twijfels en onzekerheden. Ook ik word dagelijks gespiegeld door mijn dochters en uitgenodigd om patronen en overtuigingen aan te kijken en ze te doorbreken. Ook voor mij is dat niet altijd eenvoudig en blijft het een zoektocht. En ook mij kost het soms enorm veel energie.

En daarom lieve mama, weet ik als geen ander hoe jij je kunt voelen. Machteloos. Het gevoel van falen te hebben. Het even niet meer weten. De schuldgevoelens. De onzekerheid. De overtuiging dat je het nooit goed genoeg doet voor je kind(eren). Het blijven ronddraaien in hetzelfde cirkeltje en niet weten hoe je daar samen uit kunt komen. Ik weet ook hoe lastig het is om hulp te vragen. Om toe te geven dat je het zelf even niet meer weet.

Maar ik weet óók hoe krachtig het is wanneer je dit aankijkt en door de pijn en het ongemak durft te gaan. Wat het je brengt als je jouw eigen angsten en onzekerheden er laat zijn. In verbinding met en vanuit liefde voor jouw dochter(s). Ik weet ook hoe fijn het is wanneer je mensen om je heen hebt die met je mee kunnen kijken. Die je op een andere manier naar dezelfde situatie laten kijken. Als moeder en gezin zijnde heb je nou eenmaal bepaalde patronen, die zelf lastig te doorbreken zijn, omdat je je er vaak niet eens bewust van bent.

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Ik nodig je graag uit voor een kopje thee en een vrijblijvend kennismakingsgesprek in mijn praktijk. Weet dat jij het als moeder ook niet alleen hoeft te doen!