februari 27, 2021

Volg je eigen pad

Ons hele leven krijgen we te maken met oordelen van anderen.
Lange tijd liet ik mijn keuzes daarvan afhangen: wat zou de ander willen? Wat wordt er van mij verwacht? Wat kan ik het beste zeggen of doen, om de ander niet teleur te stellen?
Ik weet dat dit voor veel vrouwen herkenbaar is. Hoe mooi is het wanneer jij jouw eigen pad durft te volgen?
Je kunt het toch nooit goed doen voor iedereen.
Iedereen is anders en gelukkig maar! Onderstaand verhaal vind ik daar een prachtig voorbeeld van.

Moella Nasroeddin ging met zijn zoon naar de moskee in een paar dorpen verderop. Hij tilde zijn zoon op de ezel en samen gingen ze op pad.
Onderweg passeerden ze een groepje mensen. Ze zeiden tegen elkaar: “Moet je dat zien. Die jongen laat zijn vader lopen, terwijl hij zelf op de ezel zit. De jeugd van tegenwoordig”.  Toen de jongen dit hoorde, schaamde hij zich diep. Die mensen hadden gelijk. Hij liet de ezel direct stoppen en zei tegen zijn vader dat hij op de ezel mocht zitten. Hij ging er zelf naast lopen en ze vervolgden hun weg.

In het volgende dorp kwamen ze weer een groepje mensen tegen. Ze zeiden: “Kijk eens daar. Die vader zit zelf lekker op de ezel en laat zijn zoon lopen. Wat voor vader doet dat nou”.  Met het schaamrood op de kaken, stapte zijn vader af. Die mensen hadden inderdaad een punt.

De vader tilde de jongen weer op de ezel en ging er zelf achter zitten. Ze vervolgden hun reis. Na een tijd te hebben gelopen, kwamen ze weer mensen tegen. Ze wezen naar Moella en zijn zoon en zeiden: “Zie daar eens. Ze zitten met zijn tweeën op de rug van dat arme beest. Wat een dierenbeulen”.  Ze besloten ernaar te luisteren en dus lieten Moella en zijn zoon zich van de rug van de ezel glijden en vervolgden hun reis te voet.

Aangekomen op hun bestemming, leunde een man tegen de moskee. “Waarom lopen jullie allebei naast de ezel in de brandende zon? Jullie lijken wel gek dat je niet op de rug van de ezel gaat zitten”.

Moella richtte zich tot zijn zoon en zei: “Zie mijn zoon, hoe je je ook gedraagt, op- en aanmerkingen zal je gedurende je hele leven altijd krijgen. Vorm daarom je eigen mening. Vertrouw op jezelf en volg je hart”.